Ξεκίνημα της ακαδημαϊκής χρονιάς στο Μέτσοβο

Η ένατη χρονιά του μεταπτυχιακού προγράμματος (ΔΠΜΣ) του Ε.Μ.Π. “Περιβάλλον και ανάπτυξη των ορεινών περιοχών” ξεκίνησε στις 6 Νοέμβρη στο Μέτσοβο. Μετά την υποδοχή των νέων σπουδαστών, παρουσία και του Δημάρχου Μετσόβου Κ. Τζαφέα καθώς και του πρώην Δημάρχου Ν. Τσομπίκου, άρχισαν οι διαλέξεις των μαθημάτων.

Το ΔΠΜΣ “Περιβάλλον και ανάπτυξη των ορεινών περιοχών”, έχει, μεταξύ άλλων, ως βασικά γνωρίσματα τη βιωματική μάθηση, το διεθνιστικό χαρακτήρα και τη διάχυση των ερευνητικών αποτελεσμάτων. Γι' αυτό και η εκπαιδευτική διαδικασία δεν περιορίζεται στα μαθήματα. Την πρώτη εβδομάδα του μεταπτυχιακού, πραγματοποιήθηκε και η πρώτη εξόρμηση στο πεδίο αλλά και η πρώτη ανοικτή στο κοινό εκδήλωση.

Πιο συγκεκριμένα, την Πέμπτη 9 Νοέμβρη το ΔΠΜΣ επισκέφθηκε το Γεφύρι της Πλάκας. Ο συντονιστής του μεταπτυχιακού, Καθηγητής Δ. Καλιαμπάκος, παρουσίασε τα έργα θεμελίωσης του δυτικού βάθρου που είχαν ολοκληρωθεί λίγες ημέρες πριν. Παράλληλα εξήγησε τα αίτια κατάρρευσης του γεφυριού και τις αρχές που, συνολικά, θα ακολουθηθούν στην αναστήλωση. Ακολούθησε και ομιλία, σε ξενοδοχείο της περιοχής, την οποία παρακολούθησαν και κάτοικοι των Τζουμέρκων, με θέμα τις ιδιοφυείς τεχνικές που ακολούθησε ο πρωτομάστορας του Γεφυριού, Κώστας Μπέκας, όπως έγιναν κατανοητές μέσα από τη μελέτη της αναστήλωσης του μνημείου. Δείτε τις παρουσιάσεις εδώ.

Την επόμενη ημέρα, Παρασκευή 10 Νοέμβρη, οι σπουδαστές, αφότου μελέτησαν συστηματικά μεγάλα ορεινά συγκροτήματα του πλανήτη (Drakensberg – Νότια Αφρική, Απέννινα – Ιταλία, Βολιβιανές Άνδεις – Βολιβία), κλήθηκαν να παρουσιάσουν στο κοινό τα φυσικά και κοινωνικοοικονομικά χαρακτηριστικά των βουνών αυτών. Και ποιο είναι, ίσως, το πιο απαιτητικό και γεμάτο όρεξη για γνώση κοινό; Μα φυσικά τα παιδιά. Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, σε συνεργασία με τους δασκάλους του Δημοτικού Σχολείου Μετσόβου, οι μαθητές της πέμπτης και έκτης τάξης ήρθαν στο ΜΕΚΔΕ να παρακολουθήσουν τις παρουσιάσεις των σπουδαστών. Η εκδήλωση ήταν ιδιαίτερα πετυχημένη.

Η συνέχεια του μεταπτυχιακού θα έχει ανάλογα χαρακτηριστικά: Διαρκή επαφή με τις τοπικές κοινωνίες, επισκέψεις στο πεδίο, αναμέτρηση των σπουδαστών με πραγματικά προβλήματα.

Ευχόμαστε καλή και δημιουργική ακαδημαϊκή χρονιά στους σπουδαστές, τους συνεργάτες και τους καθηγητές του ΔΠΜΣ “Περιβάλλον και ανάπτυξη των ορεινών περιοχών”.

Date: 
Monday, November 6, 2017 - 9:30am to Friday, November 10, 2017 - 3:00pm